IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските регулатори глобиха UBS с 8 млн. лири

Причината за глобата е провалът в опитите на банката да спре служителите си да извършват неоторизирани сделки

16:17 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британските регулатори глобиха UBS с 8 млн. лири

Британската надзорна служба за финансовия сектор наложи глоба на швейцарската банка UBS в размер на 8 млн. лири. Причината за това е невъзможността на финансовата институция да спре злоупотребите на служителите си.

Разследване на комисията за надзор на финансовия сектор е установила, че служители на UBS са използвали средства от поне 39 клиентски сметки, за да извършат непозволени сделки. Тази дейност се е състояла през януари 2006 и декември 2007 година, предава ВВС.

Според регулаторния орган средствата са били използвани за извършване на сделки с валути и ценни метали. Нерегламентираните операции са достигали до 50 на ден в пиковия момент на действие на схемата.

Регулаторът отправя критики към банката не само за това, че са били допуснати системни грешки, а и че не е реагирала на сигналите, че системите не работят правилно.

„Служителите са имали възможност да извлекат ползи от неадекватните системи и контрол в UBS, които са им позволили да извършват сделки с клиентски средства, а след това е можело да бъдат прикрити“, се казва в официалното съобщение за наказанието.

Глобата е третата по размер в историята на регулаторния орган, допълва ВВС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още