IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световният пазар на природен газ може скоро да стане "пазар на купувача"

Пазарът ще се пренасити, цените ще падат, прогнозират в МАЕ

15:44 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Световният пазар на природен газ може скоро да стане "пазар на купувача"

Световният пазар на природен газ, който сега зависи главно от продавачите на синьо гориво – при сравнително еднакво съотношение между търсенето и предлагането, ще се превърне в близките години в пазар на купувача, т.е. ролята на купувачите ще расте, тъй като вече има нови варианти за доставки на газ.

Такива прогнози се съдържат в работния вариант на доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ), който официално трябва да бъде публикуван на 10 ноември, пише Financial Times.

Според анализите на МАЕ може да се стигне до пренасищане като цяло на пазара на газ в света, тъй като към 2015 г., според предвижданията, чрез тръбопроводи и терминали в света ще се доставя към 250 млрд. куб. м втечнен газ  годишно, което е 4 пъти повече от доставките на втечнен газ през 2007 г.

Освен това според анализаторите потребностите от природен газ в света няма да растат толкова бързо, колкото първоначално се е предвиждало, защото ще нараства делът на снабдяване с енергоносители чрез използване на възобновяеми енергийни източници и атомна енергия.

Пренасищането с природен газ на международните пазари, от своя страна, ще доведе до задържане на цените му, се казва още в доклада. 

В тази връзка от Газпром коментират, че според техните прогнози вносът на газ в Европа през следващите години ще продължава да расте, макар и не с големи темпове, и въпреки че част от страните от ЕС имат възможност за алтернативни доставки на синьо гориво, Газпром и за в бъдеще ще остане най-големият доставчик на газ за Европа.

Наскоро от италианската енергийна компания Eni прогнозираха, че цените на газа няма да растат.

За разлика от газа, за петрола прогнозата на МАЕ е, че може да има дефицит след 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още