IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети спад на азиатските борси от началото на седмицата

Shanghai Composite се нареди сред малкото индекси в региона, които приключиха сесията с ръст

12:10 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трети спад на азиатските борси от началото на седмицата

Основните борсови индекси в Азия приключиха търговията на отрицателна територия днес, а регионалният индекс MSCI Asia Pacific отчете третия си спад от началото на тази седмица. Правителството на Южна Корея заяви днес, че остава неясно дали възстановяването на икономиката има стабилен фундамент, а безработицата в Нова Зеландия нарасна повече от очакваното.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпи с 0,7% до 114,56 пункта. Регионалният борсов измерител все още се намира с 62 на сто над петгодишното си дъно от началото на март. Пазарната оценка на компаниите в неговия състав е около 22 пъти по-голяма от тяхната печалба, предаде Bloomberg.

На борсата в Япония Nikkei 225 се понижи с 1,3% до 9717,4 пункта, след като йената поскъпна срещу всички 16 най-търгувани валути. Износът е гръбнакът на японската икономика, а поскъпването на йената оскъпява продукцията на японските компании и прави стоките им по-малко конкурентни на външните пазари.

В Южна Корея Kospi се понижи с 1,8% до 1552,2 пункта, след като финансовият министър заяви, че страната е прекалено зависима от износа и търсенето на външните пазари. Според него Южна Корея трябва да балансира между износа и вътрешното потребление, и за тази цел правителството ще продължи с усилията за създаване на работни места и инвестиции.

Новозеландският индекс на сините чипове NZX 50 се понижи с 0,7% до 3144,5 пункта. С толкова намаля и австралийският S&P/ASX 200. Днес стана ясно, че безработицата в Нова Зеландия е нараснала до 6,5% през третото тримесечие в сравнение с 6% за трите месеца преди това. Анализаторите очакваха безработицата в страната да се повиши до 6,4%.

Shanghai Composite се нареди сред малкото индекси в региона, които приключиха търговията с ръст. Той се повиши за пета поредна сесия, като добави 0,9% до 3155,1 пункта, което е най-високото му ниво за последните два месеца. Компаниите от железопътния и здравния сектор допринесоха най-много за ръста. В Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,6% до 21479,1 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още