IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е Чехия да излезе от ЕС?

Това е крайна мярка, но така е разтълкувал Петер Хайек изказването на Вацлав Клаус при подписаването на Лисабонския договор

10:37 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Възможно е Чехия да излезе от ЕС?

Една от целите на чешкия президент Вацлав Клаус е връщането на суверенитета на държавата, като за целта е възможно дори излизане на страната от ЕС. Това е заявил зам.-ръководителят на канцеларията на президента Петер Хайек по чешката телевизия Prima TV в четвъртък.

Хайек е разтълкувал думите на президента Клаус, че Чехия ще престане да бъде независима държава след влизането в сила на Лисабонския договор.

Клаус, който винаги е изразявал евроскептицизма си, подписа договора, след като във вторник чешкият конституционен съд даде зелена светлина за това.

При подписването на документа обаче Клаус заяви, че загубата на независимост заради договора „узаконява усилията на част от чешкото общество, което не е безразлично към въпроса за съществуването ни като нация и държава и не иска да се примири с такъв изход“.

Хайек е заявил, че разбира думите на президента именно по този начин – че като крайна мярка е възможно излизането на страната от ЕС.

На въпроса дали Клаус му е казал за такъв план, Хайек е отговорил отрицателно. Той е допълнил също така, че е посъветвал президента да подпише договора. „По този въпрос съветниците на президента бяха на едно мнение“, е заявил той.

В края на миналата седмица лидерите на страните от ЕС постигнаха споразумение да удовлетворят възраженията на Чехия към Лисабонския договор, за да осигурят ратифицирането му. Съгласно споразумението към Чехия няма да може да се предявяват имуществени претенции в европейски съдилища във връзка с изселването след Втората световна война на милиони етнически германци и унгарци от територията на тогавашна Чехословакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още