IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола твърдо се установи около 80 долара за барел*

Вчера черното злато поскъпна, но през нощта котировките отново се върнаха под $80

08:40 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола твърдо се установи около 80 долара за барел*

Цената на суровия петрол се повиши над 80 долара за барел по време на вчерашната борсова сесия, след като петролните запаси на САЩ изненадващо се понижиха през миналата седмица, а вносът на суровината падна на най-ниското си ниво за последните два месеца. През нощта обаче декемврийските фючърси изгубиха инерцията си и отново се върнаха под 80 долара за барел.

Резервите на САЩ от суров петрол са намалели с 3,94 млн. до 335,9 млн. барела в рамките на изминалата седмица. Данните на Министерството на енергетиката изненадаха анализаторите, които очакваха ръст на запасите от 1,5 млн. барела.

Поевтиняването на щатския долар също допринесе за увеличаването на цената на петрола. Доларовият индекс, който следи курса на щатската валута спрямо шест основни валути, се понижи с 0,8 на сто по време на днешната валутна сесия.

Обезценката на долара, заедно с новината, че Индийската централна банка е закупила от Международния валутен фонд злато за 6,7 млрд. долара, повишиха цената на златото до близо 1100 долара за тройунция, което е нов рекорд.

Американският лек суров петрол поскъпна със 77 цента, или 1%, до 80,37 долара за барел в края на сесията на Нюйоркската петролна борса. Преди това цената на декемврийските петролни фючърси се повиши за малко до 81,06 долара за барел. Тази сутрин обаче черното злато се котира по 79,74 долара за барел, което е с 0,8 на сто по-малко от вчера.

От началото на тази година петролните фючърси са повишили своята цена с 80 на сто, по данни на Bloomberg. На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпна със 71 цента, или 0,9%, до 78,82 долара за барел.

Вносът на суров петрол в САЩ е намалял със 764 хил. барела, или 8,6%, до 8,13 млн. барела дневно през миналата седмица. Това е най-ниското ниво от 14 август досега. Рафинериите в САЩ са използвали 80,6% от своя капацитет.

На борсата в Лондон тази сутрин барел петрол от сорта брент с доставка през декември се търгува по 78,15 долара за барел, което е понижение от 0,94 на сто спрямо вчера.
 

*Актуално към 8:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още