IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отказът на GM да продаде Opel разгневи Германия

„Поведението на GM показва грозното лице на турбо-капитализма“, смята премиерът на провинцията Северен Рейн-Вестфалия

17:07 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отказът на GM да продаде Opel разгневи Германия

Отказът на американската компания General Motors да продаде Opel на канадската компания Magna предизвика силно недоволство в Германия. Коренно противоположни са обаче настроенията във Великобритания, където решението бе приветствано.

Немското правителство вече настоя General Motors да възстанови 1,5 млрд. долара на банките, отпуснали спасителен заем на Opel, който да подпомогне продажбата на компанията. Профсъюзите в Германия пък са твърдо решени да започнат стачки от четвъртък заради решението на GM.

“Поведението на General Motors показва грозното лице на турбо-капитализма“, заяви Юрген Рютгерс, премиер на немската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Причината за неговото недоволство е опасността от затваряне на намиращия се в Бохум завод на Opel, предава BBC.

Правителството на Германия реагира много остро в лицето на министъра на икономиката Райнер Брюдерле, който заяви, че „парите на данъкоплатците ще бъдат върнати“. Кабинетът ще се събере утре, за да обсъди проблемната ситуация.

„Поведението на General Motors към Германия е тотално неприемливо“, категоричен е министърът и добавя, че „единствено американската компания е виновна за случващото се“.

Изненада от решението на GM изрази и руският премиер Владимир Путин, който бе посредник за преговорите за финансиране на сделката по продажбата на Opel. Очакваше се тя да се случи с финансовата помощ на руската банка Sberbank.

Решението на General Motors да не продава Opel, както и на марката Vauxhall дойде след няколкомесечни преговори между правителството на Германия, администрацията на Обама, Opel, Magna и руски банки, които трябваше да осигурят финансиране на сделката.

Този ход на GM обаче се приема благоприятно във Великобритания, където се очаква да се размине затварянето на двата завода Vauxhall, където са заети 5 500 души. Като цяло в европейските заводи на Opel пък се трудят 54 хил. души, 25 хил. от които се намират в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още