IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златните рекорди нямат край

Благородният метал достигна нов исторически връх от 1094,60 долара за тройунция

13:12 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златните рекорди нямат край

Цената на златото продължава да бележи рекорди и днес постави нов исторически връх. Това се случва заради отстъпление в курса на американския долар, който губи позиции срещу основните валути.

Силно влияние върху цената на златото продължава да оказва вчерашната новина, че Индия е закупила 200 метрични тона злато от Международния валутен фонд. Именно тя беше основната движеща сила на пазара и вчера жълтият метал постигна исторически връх от 1 088,50 долара за тройунция.

Днес обаче и това ниво бе подминато, като златото с доставка през декември стигна до 1 094,60 долара за тройунция.

„Златото може да задържи тези нива и макар да е леко надценено в краткосрочен план, си остава подценено на база дългосрочната инфлация и историческите движения“, смята Марк О'Бърн от GoldCore, цитиран от Market Watch.

“Това, което стои зад ралито на златото, е много бързата диверсификация на портфейлите на централните банки, пенсионните и хедж-фондовете“, уверен е той.

Днес доларовият индекс, който следи движението на долара срещу основните валути, се понижава с 0,35 на сто до 76,14 пункта.

“Централните банки рисуват картината за това, което ни предстои в дългосрочен план“, смята Кристиан Карнани от Insignia Consultants. “Ако централните банки купуват злато, то защо дребните инвеститори да не го правят“, пита той.

Карнани смята, че от техническа гледна точка следващото ниво на съпротива е 1 125,40 долара за тройунция и преминаването му би било трудно. Ако обаче това се случи, то златото може да достигне до 1 200 долара за тройунция още до края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още