IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи ръст на азиатските борси за тази седмица

Книжата на добивните компании поскъпнаха, след като цената на златото се повиши до рекордните 1088,50 долара за тройунция

11:12 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първи ръст на азиатските борси за тази седмица

Всички основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се озоваха на положителна територия по време на днешната сесия, водени от повишенията при финансовите и добивните компании. Благодарение на това регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific записа първия си ръст от началото на тази седмица, като добави 0,8% към стойността си до 115,22 пункта.

За борсовия оптимизъм допринесе и прогнозата на Световната банка, че икономиките на страните в Източна Азия ще нараснат с по-бързи темпове през тази година от очакваното. Добивните компании поскъпнаха, след като цената на златото се повиши до нов рекорд. Те са едни от най-печелившите компании в MSCI Asia Pacific, който се е повишил с 63% от началото на март.

Добрите финансови резултати за третото тримесечие на Korea Exchange Bank и Westpac Banking Corp., които се нареждат сред най-големите банкови институции в Южна Корея и Австралия, повишиха основните индекси в двете страни. В Южна Корея Kospi напредна с 1,9% до 1579,9 пункта, а австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200 добави 0,2% до 4540,1 пункта.

В началото на тази седмица Австралийската централна банка повиши основния си лихвен процент за втори път през последните четири седмици. Днес стана ясно, че продажбите на дребно изненадващо са намалели с 0,2% през септември спрямо август, но в същото време броят на новите разрешителни за строеж се повишава повече от очакваното с 2,7% на месечна база.

Силен ръст отчете и борсата в Хонконг, където Hang Seng се повишава с 1,5% до 21 614,8 пункта. В Индия BSE Sensex 30 добавя 2,6% до 15 800,7 пункта, след като стана ясно, че Индийската централна банка е изкупила злато от Международния валутен фонд за 6,7 млрд. долара. След новината цената на златото отчете нова рекордна стойност от 1088,50 долара за тройунция.

На борсата в Токио Nikkei 225 нарасна с 0,4% до 9844,3 пункта, а по-широкият Topix завърши сесията почти без промяна на ниво от 881,3 пункта. Днес стана ясно, че най-голямата японска автомобилна компания Toyota е увеличила планираното производство за фискалната 2009 година до 7 млн. автомобила спрямо досегашния таргет от 6,67 млн. автомобила, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още