IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

General Motors се отказа от продажбата на Opel

Очаква се решението да предизвика остри критики в Европа и в частност в Германия

09:22 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
General Motors се отказа от продажбата на Opel

Американската компания General Motors се отказа от плановете си да продаде мажоритарния дял в Opel. Като причина за това се посочва „подобряващата се бизнес среда за GM през последните няколко месеца“.

Очакваше се General Motors да продаде компанията Opel, както и марката Vauxhall, на канадската компания Magna. Финансирането на сделката пък трябваше да стана чрез руски капитали.

Проектът бе подкрепен от правителствата на Германия и други европейски държави, където има заводи на Opel, а в преговорите за продажбата взе участие и администрацията на американския президент Барак Обама. Всичко това правеше сделката доста сигурна, но не е попречило на GM да се откаже от нея.

От GM посочват, че са преразгледали стратегията си и че са стигнали до решението, че Opel и Vauxhall са важна част от глобалната стратегия за развитие на компанията. Поради тази причина сега предстояло преструктуриране на операциите в Европа, съобщава ВВС.

Коментарът на шефа на Magna Зигфрид Волф за случилото се изчерпва с лаконичното „Разбираме, в най-голям интерес за GM беше запазването на Opel”.

„Ще продължим да подкрепяме Opel и GM и занапред“, заявява ръководителят на компанията за автомобилни части.

Очаква се решението на GM да получи остри критики в Европа, тъй като правителството на Германия отпусна значителни средства на Magna. Говорителят на правителството Улрих Вилхайм вече се изказа остро и настоя GM да заплати 1,5 млрд. евро, които са били отпуснати от банките в страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още