IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола поскъпна до над 79 долара за барел

Анализаторите виждат в покачването на новите поръчки за производството на фабрични стоки в САЩ сигнал за по-голямо търсене на горивото

23:01 | 03.11.09 г.
Цената на петрола поскъпна до над 79 долара за барел

Цената на петрола се покачи до над 79 долара за барел след като данните за новите поръчки за производството на фабрични стоки в САЩ през септември показаха повече от очакваното увеличение. Това бе разчетено като сигнал, че има потенциал за по-голямо търсене на петрол в САЩ, които са най-големият потребител на горивото.

"Фабричните поръчки за добър сигнал. Това помага на общото схващане, че икономическото възстановяване неминуемо ще увеличи търсенето на петрол, вдигайки цените," коментира пред Reuters Джин МакДжилиън от Tradition Energy в Стамфорд, Кънектикът.

Цената на петрола с доставка декември се вдигна 1,2% до 79,06 долара за барел на New York Mercantile Exchange.

Петролът поскъпнаха наред с другите суровини, водени от златото, чиято цена регистрира рекорд от над 1084 долара за тройнунция.

Цената на златото скочи до нов връх след като Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е продал 200 метрични тона от ценния метал на Индия.

"Някои хора виждат ралито при злато като причина за покачване на цените на петрола," твърди Тим Евънс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още