IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото с нов рекорд *

Новината, че МВФ продава част от златните си запаси на Индия, изстреля цената на ценния метал

21:15 | 03.11.09 г.
Цената на златото с нов рекорд *

Цената на златото достигна рекордно високо ниво след като Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е продал 200 метрични тона от ценния метал на Индия.

Фючърсите с доставка декември приключиха сесията в Ню Йорк с покачване от 2,9% до 1084,9 за тройнунция, което е рекордно високо ниво на затваряне. Фючърсите с доставка ноември добавиха 2,9% до 1084,3 долара за тройунция, което е най-високото ниво достигано някога за договор с най-близък месец на доставка.

Индия, която е най-големият потребител на злато в света, е платила 6,7 млрд. долара за количеството закупено от МВФ. Сделката разсея опасенията, че голямото предлагане може да натежи върху цената и в същото време подсили спекулациите, че Китай, който много анализатори очакваха да бъде основен купувач, ще придобие останалите златни запаси на МВФ.

“Пазарът очакваше, че продажбата ще се случи през следващите няколко години,” коментира пред CNNMoney Том Паулицки, анализатор на ценни метали в MF Global, Чикаго. „Това повдига цената, защото означава, че златото няма да се появи на открития пазар.”

Цените на златото бяха подкрепени още от новината, че добивната компания Barrick Gold Corp. е изкупила обратно 1 млн. тройнунции злато през октомври.

Ралито е факт въпреки по-силния долар. Доларовият индекс, който отразява представянето на „зелените пари” срещу кошница от останалите основни валути, се покачи до най-високото си ниво за месец по рано днес.

* Актуализирано в 21:14

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още