IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси поеха надолу, водени от финансовия сектор *

Инвеститорите остават предпазливи в очакване на утрешното лихвено решение на Федералния резерв и на петъчните данни за безработицата през октомври

20:56 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси поеха надолу, водени от финансовия сектор *

Основните борсови индекси в САЩ тръгнаха надолу в началото на днешната сесия, въпреки добрите икономически данни, които показаха, че поръчките за производство на фабрични стоки нарастват за пети път през последните шест месеца, и отчитат ръст от 0,9% на месечна база през септември. 

Днес е и първият ден от двудневното заседание на Федералния резерв и се очакват данните за продажбите на моторни превозни средства през октомври. Финансовите и технологичните компании се наредиха сред най-губещите дружества в началото на днешната сесия.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-ликвидни компании на Нюйоркската фондова борса, губи 0,3% до 9759,59 пункта. По-широкият S&P 500 се понижава с 0,01% до 1042,74 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nadaq Composite, пада с 0,2% до 2045,03.

Индексите приключиха с неубедителен ръст вчерашната волатилна сесия. Движенията на котировките вероятно ще останат колебливи и през следващите няколко дни в очакване на утрешното лихвено решение на Федералния резерв и на петъчните данни за безработицата в САЩ през октомври.

Според анализаторите централната банка на САЩ ще запази лихвата на ниво близо до 0% за единадесети пореден месец. Те ще търсят знаци в изявлението на Бен Бернанке, които да им подскажат дали и кога Федералният резерв планира да изтегли своите стимули от икономиката.

Акциите на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe поскъпват с над 28% до 9743 долара в началото на сесията, след като стана ясно, че инвестиционната компания на Уорън Бъфет ще закупи за 24 млрд. долара останалите 77% от нейния капитал, които все още не притежава.

Производителят на медицински продукти Johnson & Johnson заяви, че планира да съкрати 7% от служителите си до 2011 г., като част от програмата за оптимизиране на разходите. Към края на 2008 г. компанията има близо 119 хил. служители. Акциите й поевтиняват с 0,5% до 59,18 долара.

Днес стана още ясно, че операторът на кредитни карти MasterCard отчита печалба от 452 млн. долара през третото тримесечие. Въпреки това акциите на финансовата компания поевтиняват с 3,1% до 215,55 долара. Пазарната й капитализация от началото на годината е нараснала с 51% до 28 млрд. долара.

Печалбата на 70% от компаниите в S&P 500, които досега са публикували своите отчети, се е понижила средно със 17,5% на годишна база през третото тримесечие. Очакванията за текущото тримесечие са доста по-добри: за ръст на финансовия резултат от близо 215% на годишна база, предаде CNN.

* Актуализирано в 20:55

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още