IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Metro се е стопила с 61% заради високата безработица

Приходите от Източна Европа отчитат спад от над 15% поради обезценката на валутите в региона през последните месеци

11:13 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Metro се е стопила с 61% заради високата безработица

Най-голямата верига за търговия на дребно в Германия Metro AG заяви, че печалбата на компанията за третото тримесечие намалява с 61% на годишна база, след като растящата безработица ограничи разходите за потребление на домакинствата и бизнеса в цяла Европа, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на Metro намалява до 72 млн. евро, или 22 цента на акция, за трите месеца до 30 септември. За сравнение положителният финансов резултат на базираната в Дюселдорф компания е възлязъл на 183 млн. евро, или 39 цента на акция, за третото тримесечие на 2008 г.

Анализаторите очакваха Metro да отчете печалба за третото тримесечие от 89 млн. евро. Приходите на немската верига за търговия на дребно намаляват с 4,6% на годишна база до 15,6 млрд. евро. Финансовите резултати се влошават и поради поевтиняването на руската рубла и полската злота.

Ръководството на Metro се въздържа от прогнози за тази година поради нестабилната икономическа обстановка. От компанията заявиха, че не очакват значително подобрение на бизнес средата и през текущото тримесечие и очакват ръст на приходите от 6% в средносрочен план.

Книжата на Metro поевтиняха с 26 цента, или 0,7%, до 37,50 евро на акция в края на вчерашната сесия на фондовата борса във Франкфурт. От началото на тази година пазарната капитализация на компанията е нараснала с 31 на сто, след като се понижи с 50 на сто през миналата година.

Продажбите в Германия намаляват с 1,8% през разглежданото тримесечие, а приходите от Източна Европа отчитат спад от над 15% поради обезценката на валутите в региона през последните месеци. Веригата планира да съкрати 17 хил. души през следващите четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още