IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ноември започна с умерен оптимизъм за европейските пазари

В редиците на „биковете“ в понеделник се отличиха акциите на телекомуникациионните компании

19:18 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ноември започна с умерен оптимизъм за европейските пазари

С леки повишения приключиха първата борсова сесия за месец ноември големите фондови пазари на Стария континент.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 0,3% до 237,65 пункта, като за покачването помогнаха обявените преди затварянето на европейската търговия данни от САЩ за производствения и жилищния сектор в страната.

На регионални ниво френският CAC 40 добави 0,82% към стойността си до 3637 пункта, немският DAX се покачи с 0,24% до 5431 пункта, а британският FTSE 100 се отчете с най-добро представяне, повишавайки се с над 1% до 5096 пункта.

В редиците на „биковете“ в понеделник се отличиха акциите на телекомуникациионните компании след коментари от ING за добри перспективи пред сектора. Книжата на BT Group скочиха с над 2%, тези на France Telecom поскъпнаха с 1,8%, като ръст от около 2% имаше и при Vodafone.

Сред понижаващите се акции бяха тези на банките, като значителен спад например отбелязаха книжата на Royal Bank of Scotland. Те поевтиняха с над 8 на сто, след като от финансовата институция обявиха, че ще прибегнат до непланирани досега продажби на активи заради изискване на Европейската комисия.

Настояването на Брюксел е свързано с получената през миналата година държавна помощ. От RBS уточняват, че окончателното решение за раздяла с определени активи ще бъде оповестено в петък. Според британската преса става дума за застрахователните звена Churchill, Green Flag и Direct Line и за част от инвестиционното подразделение. Има и предположения за продажба на банка на RBS в САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още