IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ранните печалби на щатските борси се изпариха*

Добрите данни за производствения и жилищния сектор имаха кратко влияние върху пазара

20:30 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ранните печалби на щатските борси се изпариха*

Основните борсови индекси в САЩ започнаха днешната сесия с колебливи движения. Малко след старта на търговията те се устремиха нагоре след окуражаващите данни за производствения и жилищния сектор на страната. За това допринесе и добрата новина, че американската автомобилна компания Ford е отчела първата си печалба за последната година през третото тримесечие, и то в размер близо до 1 млрд. долара.

Към момента обаче основните борсови индекси заличиха голяма част от ранните си печалби и Dow Jones IA преминава ту на положителна, ту на отрицателна територия при скок от 1,2% преди около два часа. S&P 500 и Nasdaq Composite бележат загуби. 

Малко след началото на първата ноемврийска борсовата сесия стана ясно, че производственият сектор на САЩ е нараснал с най-бързото си темпо за последните три години и половина през октомври. В същото време планираните продажби на жилища отчетоха солиден ръст от 6,1%, а разходите в строителния сектор изненадващо са се увеличиха с 0,8% на месечна база през септември.

Книжата на Ford Motor поскъпнаха с 8,6% до 7,60 долара за акция, след като вместо да отчете загуба, компанията излезе на печалба през третото тримесечие. Тя бе подпомогната от програмата на правителството за насърчаване на продажбите на нови автомобили „Кеш за стари коли“. От началото на тази година пазарната капитализация на Ford Motor е нараснала с 232% до 24,5 млрд. долара.

Финансовата компания CIT, която е основен кредитор за малкия и среден бизнес в САЩ, отбеляза петия по големина банкрут в корпоративната историята на САЩ. Кредиторът подаде молба за защита от фалит, след като не успя да се преструктурира и да съкрати задълженията си с 10 млрд. долара. До момента американското правителство е инвестирало 2,33 млрд. долара в акции на CIT Group.

Големите разпродажби през миналата седмица донесоха първия месечен спад на S&P 500 от февруари насам.

*Актуално към 20:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още