IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия заплашена от „дългова криза“

Възможно е страната да не може да изпълни договореностите с МВФ за отпускане на кредит от 3 млрд. евро

10:21 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия заплашена от „дългова криза“

Сърбия е заплашена от „дългова криза“, съобщава председателят на Народната банка на страната Радован Елашич. По думите му за първите 8 месеца на годината държавният дълг е нараснал с 6% и сега достига 32% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според главния сръбски банкер, цитиран от сръбския вестник „Дневник“, „това още не е много, но опасността е в темпа на нарастване на обема на съвкупния държавен дълг и ако той продължава да е същият, то Сърбия е заплашена от дългова криза“.

Елашич е коментирал, че условията по договореностите на страната с МВФ за отпускане на кредит от 3 млрд. евро теоретично са изпълними, но на практика има вероятност да не могат да бъдат постигнати от правителството. По-конкретно, Белград е обещал на МВФ да не допусне бюджетният дефицит да надвиши 4% от БВП, при това без да повишава данъците.

Правителството обаче ще трябва да проведе административна реформа, чрез която рязко да съкрати държавната администрация и разходите за нея. Именно в тази връзка са опасенията на Централната банка на Сърбия – т.е., че обещанията на правителството в това отношение ще си останат само „на книга“, тъй като административната реформа още дори не е започнала.

По мнението на Радован Елашич, „ако Сърбия не намали броя на заетите в държавната администрация и не реорганизира пенсионната си система, то страната няма да може да изпълним договореностите с МВФ, а държавният дълг ще продължава да расте“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още