IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ключов американски кредитор обяви банкрут

Компанията CIT, която е основен кредитор за малкия и среден бизнес, отбеляза петия по големина банкрут в историята на САЩ

08:59 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ключов американски кредитор обяви банкрут

Ключовият американски кредитор за дребния и среден бизнес в страната CIT Group обяви, че е подал необходимите документи за обявяване на банкрут. Така компанията се стреми да получи съдебна защита от кредиторите си след провала на преговорите за осигуряване на финансиране.

Причината за подаването на документи за банкрут е отказът на повечето кредитори да подкрепят преструктурирането на компанията, което имаше за цел да съкрати задълженията й с 10 млрд. долара, предава ВВС.

Голяма част от дъщерните дружества на CIT Group, сред които и CIT Bank, не участват в молбата за защита от кредитори.

Компанията бе под силен натиск още от пролетта, като тогава започнаха сериозните трудности по намиране на финансиране за покриване на задълженията. Ситуацията се изостри и заради повишаването на дела на лошите кредити, което допълнително затрудни CIT Group.

Планът за преструктуриране на CIT все пак е получил подкрепата на някои от големите облигационери в компанията. Съгласно него, те ще получат дял в CIT срещу задълженията, които компанията има към тях.

Очаква се вземанията на повечето облигационери да бъдат преструктурирани, след което те да покрият 70% от стария номинал. Освен това облигационерите ще бъдат с предимство при получаването на средства, като дори привилегированите акционери като правителството, ще могат да получават пари едва след погасяването на задълженията към тях.

До момента американското правителство е инвестирало 2,33 млрд. долара в акции на CIT Group.

Документите, подадени от CIT, показват, че компанията разполага с активи за 71 млрд. долара, а общите й задължения възлизат на 64,9 млрд. долара. Това прави банкрута пети по големина в корпоративната история на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още