IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силни данни за Китай доведоха до ръст в цената на петрола

През миналата седмица котировките загубиха 4,4 на сто, но новият месец стартира с повишение

08:41 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силни данни за Китай доведоха до ръст в цената на петрола

Цената на петрола започна новия месец с повишение, прекратявайки спада си от миналата седмица. Основна причина за това са спекулациите, че заради бързото възстановяване на икономическия ръст в Китай търсенето на петрол ще нарасне в следващите месеци.

Повод за подобни спекулации дадоха данните за индекса на производствената активност в Китай, който се разработва от банката HSBC. Те показаха ръст на показателя през октомври, предава Bloomberg. Днес се очакват официалните данни за производството на националната статистика, като прогнозите на анализаторите са те също да покажат ръст.

В очакване на официалното съобщение петролните контракти с доставка през декември повишиха цената си с 0,7 на сто до 77,50 долара за барел.

Така черното злато започва новата седмица и новия месец с повишение. През миналата седмица котировките на суровината изгубиха 4,4 на сто, като само в петък отстъплението им възлезе на 3,6 на сто.

Тази сутрин търгуваният в Лондон петрол от сорта брент с доставка през декември поскъпва с 0,86 на сто до 75,85 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още