IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street завърши месеца с резки спадове

S&P 500 с първо месечно понижение от февруари насам

23:20 | 30.10.09 г.
Wall Street завърши месеца с резки спадове

Американските акции завършиха седмицата с резки спадове, като по този начин прекъснаха серията от седем месеца на ръстове на Standard & Poor’s 500. Тон за негативното настроение дадоха данните, че американците са ограничили своите разходи за потребление, както и новината за подкрепата на банкрута на търговката банка CIT Group.

Това хвърли съмнения върху продължителността на икономическото възстановяване, само ден след като стана ясно че американската икономика е нараснала с 3,5% през третото тримесечие спрямо предходното, което предизвика силно рали на индексите.

Акциите на CIT се сринаха с 24% след като инвеститорът милиардер Карл Икан се съгласи да осигури заем от $1,0 млрд. за влизането на банката в т. нар. prepackaged bancruptcy. При такава процедура се предвижда финансова реорганизация на закъсалата компания, но едва тогава, когато тя вече е обявена в банкрут.

Citigroup се свлякоха 5,1% след като анализатори прогнозираха отписване на активи за $10 млрд. през това тримесечие.

Dow Jones Industrial Average, индексът на 30-те най-големи и ликвидни дружества на Wall Street, загуби 2,5% до 9712,7 пункта. По-широкият S&P 500 падна с 2,8%, което е най-голям срив от 2 юли насам, до 1036,2 пункта и изтри ръста от 2,3% от вчера. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпи с 2,5% до 2045,1 пункта.

S&P 500 затвори октомври със спад от 2%, което е първи месечен спад за индекса от февруари. Dow Jones IA приключи месеца почти без промяна, но затова пък днес той отбеляза най-голямата си еднодневна загуба от юли. Nasdaq Composite записа месечен спад от 3,6%.

Преди началото на търговията стана ясно, че потребителските разходи в САЩ са намалели с 0,5% на месечна база през септември, докато приходите остават без промяна. Спадът се дължи на изчерпването на програмата на правителството за насърчаване на покупките на нови автомобили.

Отделни данни на Мичиганския университет показаха, че индексът на потребителското доверие се е понижил до 70,6 пункта през октомври спрямо 73,5 пункта за септември. В същото време индексът на бизнес активността в района на Чикаго нараства до 54,2 пункта за октомври.

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос каза в лекция днес, че на глобалното икономическо възстановяване „може да му свърши парата” и е възможно да последва рецесия от вида “двойно дъно” през 2010 или 2011.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още