IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Chevron намалява наполовина до 3,83 млрд. долара

Петролната компания увеличава добива на природен газ и суров петрол с 11% на годишна база през третото тримесечие

17:27 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Chevron намалява наполовина до 3,83 млрд. долара

Втората по големина американска петролна компания Chevron Corp. съобщи, че печалбата й е намаляла наполовина през третото тримесечие поради поевтиняването на природния газ и суровия петрол през последната година. Въпреки големия спад на печалбата финансовите резултати на компанията се оказаха по-добри от очакваното, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на Chevron за третото тримесечие намалява с 51% на годишна база до 3,83 млрд. долара, или 1,92 долара на акция. Положителният финансов резултат е възлизал на 7,89 млрд. долара, или 3,85 долара на акция, за същия период на 2008 г. След изключване на еднократните ефекти печалбата на акция възлиза на 24 цента, което надмина пазарните очаквания.

Базираната в Калифорния компания увеличава добива на природен газ и суров петрол с 11% на годишна база в рамките на третото тримесечие и той нараства до средно 2,7 млн. барела на ден. Цената на петрола се понижи с близо 50 долара през последните 12 месеца, в резултат на което приходите на Chevron намаляват с 41% на годишна база до 46,6 млрд. долара.

Книжата на Chevron поевтиняват с 1,3% до 76,91 долара за акция по време на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на петролната компания, която от 2008 г. участва в индекса Dow Jones IA, се е повишила с 3% до 154,3 млрд. долара. В същото време Dow се е повишил с близо 13 на сто.

Още отчети на петролни компании:

Петролният гигант Exxon отчете печалба от 4,73 млрд. долара

Печалбата на Shell надолу със 73 на сто 

Ниските цени на петрола срутиха печалбата на ВР с 34%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още