IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС се съгласи с условията на Чехия за подписване на Лисабонския договор

Към Чехия няма да може да се предявяват имуществени претенции в европейски съдилища във връзка с изселването след Втората световна война на милиони етнически германци и унгарци

12:20 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС се съгласи с условията на Чехия за подписване на Лисабонския договор

Лидерите на страните от ЕС постигнаха споразумение късно в четвъртък, което се очаква да осигури ратификацията на Лисабонския договор от страна на Чехия – единствената страна, която все още блокира подписването, предаде Wall Street Journal.

Съгласно споразумението към Чехия няма да може да се предявяват имуществени претенции в европейски съдилища във връзка с изселването след Втората световна война на милиони етнически германци и унгарци от територията на тогавашна Чехословакия.

Възраженията на чешкия президент Вацлав Клаус срещу подписването на договора бяха, че хартата за човешките права, приложена към него, може да даде възможност Чехия да бъде съдена за тези изселвания. Затова Клаус поиска за Чехия да бъде направено изключение от хартата.

Чешкият премиер Ян Фишер е заявил пред лидерите на ЕС, че Клаус ще ратифицира договора до 9 ноември, ако се гарантира изключването на страната от хартата, според запознати с въпроса дипломати. Единствената пречка пред това остава конституционният съд на Чехия да се произнесе по възраженията по договора на група депутати, свързани с Клаус, което трябва да стане на 3 ноември.

Ако Клаус ратифицира договора, в средата на ноември вероятно ще се проведе специална среща на върха на ЕС, на която лидерите на страните членки да изберат президент на съюза и министър на външните работи. След това Лисабонският договор ще може да влезе в сила в началото на декември или януари, са казали още дипломатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още