IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За седем месеца Фед изкупи ДЦК за 300 млрд. долара

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа остана трайно под 4% от началото на програмата

20:07 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
За седем месеца Фед изкупи ДЦК за 300 млрд. долара

Федералният резерв изчерпа днес всички средства по програмата за изкупуване на държавни облигации за 300 млрд. долара, която продължи последните седем месеца. Програмата помогна за стабилизирането на жилищния пазар и ограничи поскъпването на кредитирането в страната.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа (ДЦК), която е определяща за лихвения процент по ипотечните заеми и корпоративните облигации, остана трайно под 4% през месеците, през които централната банка на САЩ изкупи финансови активи за 300 млрд. долара.

Лихвеният процент, който правителството на САЩ трябва да плаща по облигациите, които емитира, е близо до нивото си от 18 март, когато програмата за изкупуване на ДЦК стартира. Той се понижи, въпреки че правителството продаде нови ДЦК за рекордните 1,25 трлн. долара.

За последно централната банка на САЩ е изкупувала ДЦК през 60-те години на 20-ти век, за да намали разходите на правителството за издаване на нови облигации. Подобни мерки по време на кризата предприеха и централните банки на Великобритания и Япония, предаде Bloomberg.

Освен изкупуването на ДЦК, програмата на Федералния резерв за облекчаване на последиците от финансовата криза включва и покупката на облигации, обезпечени с ипотечни кредити, за 1,45 трлн. долара. Днес стана ясно, че икономиката на САЩ е нараснала с 3,5% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 29.10.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още