IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролният гигант Exxon отчете печалба от 4,73 млрд. долара

Рафинериите на Exxon Mobil в САЩ са губели по 2,3 млн. долара на ден поради поевтиняването на горивата

18:34 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролният гигант Exxon отчете печалба от 4,73 млрд. долара

Петролният гигант Exxon Mobil Corp., който е най-голямата компания в света по размера на своята пазарна капитализация, отчете спад на печалбата за четвърто поредно тримесечие. Влошаването на финансовите резултати се дължи на по-слабото търсене и поевтиняването на горивата.

Нетната печалба за третото тримесечие на базираната в Тексас компания възлиза на 4,73 млрд. долара, или 98 цента на акция. Това е равносилно на понижение от 68% в сравнение с положителния финансов резултат от 14,8 млрд. долара, или 2,85 долара на акция, за третото тримесечие на 2008 г.

Печалбата на акция се оказа с 4 цента по-малка от очакванията на пазара. Рафинериите на Exxon Mobil в САЩ, които миналата година са генерирали печалба от 978 млн. долара, губят по 2,3 млн. долара на ден през третото тримесечие на тази година поради поевтиняването на горивата.

Акциите на Exxon Mobil поевтиняват с 0,8% до 73,25 долара три часа след началото на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса. Петролната компания участва в състава на най-стария борсов индекс Dow Jones IA от 1928 г. и е едно от най-старите дружества в портфолиото на индекса.

От началото на тази година пазарната й капитализация се е понижила с 8,3% до 352 млрд. долара. Ръководството на Exxon Mobil съобщи, че ще ограничи обратното изкупуване на акции наполовина до сумата от 2 млрд. акции през текущото тримесечие, предаде Bloomberg.

По-рано днес стана ясно, че печалбата на най-голямата петролна компания в Европа Royal Dutch Shell за третото тримесечие се е понижила с 62% на годишна база до 3,25 млрд. долара. Печалбата на базираната в Лондон British Petroleum се сви с 34% на годишна база до 5,34 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още