IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажбите на акции понижиха с по 2% индексите в Азия

Финансовите регулатори в Китай предложиха мерки за ограничаване на кредитирането

11:25 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажбите на акции понижиха с по 2% индексите в Азия

Песимистичните настроения се задържаха за трети пореден ден на борсите в азиатския и тихоокеанския регион на фона на масови разпродажби на акции във всички сектори. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific изгуби 1,4% от стойността си днес до 114,79 пункта, след като се понижи с близо 3% в рамките на предишните две борсови сесии.

По този начин преднината на борсовия измерител от петгодишното му дъно в началото на март намаля до 62%, след като в началото на седмицата бе над 70%. Пазарната оценка на компаниите, включени в MSCI Asia Pacific, е средно 22 пъти по-голяма от печалбата им. За S&P 500 съотношението P/E е 17, а за Dow Jones Stoxx 600 – 15, по данни на Bloomberg.

На борсата в Япония Nikkei 225 потъна с 1,8% до 9 891,1 пункта въпреки новината, че японската индустрия е нараснала за седми пореден месец през септември. Индексът, който следи производството на фабриките, мините и компаниите за добивни услуги в Япония, се е повишил с 1,4% спрямо август, когато отчете месечен ръст от 1,6%.

В Китай Shanghai Composite отстъпи с 2,3% до 2 960,5 пункта, а основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng изгуби също 2,3% до 21 265 пункта. Двата борсови индекса се наредиха сред най-губещите днес, след като финансовите регулаторни органи в Китай предложиха да се въведат нови правила за ограничаване на кредитирането.

Те предвиждат всички заеми на стойност над 300 хил. китайски юана (44 хил. долара) да бъдат превеждани директно на страната по сделката с кредитополучателя. По този начин регулаторните органи искат да гарантират, че новите заеми ще навлизат в реалната икономика, а няма да изтичат само към фондовите и жилищните пазари.

Разпродажбите на борсата в Австралия понижиха S&P/ASX 200 с 2,4% до 4 574,7 пункта. Инвеститорите пренебрегнаха данните за рязкото увеличение на индекса на водещите индикатори през август, който предсказва устойчив ръст на икономиката. Отделни данни показаха, че продажбите на нови жилища намаляват с 4,5% през септември.

По-ограничена бе загубата на индекса на сините чипове в Нова Зеландия NZX 50, който се понижи с 0,2% до 3 195,6 пункта. Вчера Новозеландската централна банка остави основната лихва без промяна на ниво от 2,5 на сто. Ръководството заяви, че няма да променя курса на паричната си политика до втората половина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 29.10.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още