IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SAP и ArcelorMittal понижиха европейските акции

Националните основни индекси отстъпиха на всичките западноевропейски пазари, отворени за търговия

19:54 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
SAP и ArcelorMittal понижиха европейските акции

Европейските акции се понижиха днес най-силно от три седмици, след като производителят на бизнес софтуер SAP AG намали прогнозата си за продажбите си. За негативизма на инвеститорите допринесоха и по-слабите от очакваното резултати на ArcelorMittal.

Акциите на SAP потънаха със 7,7 на сто, а тези на ArcelorMittal поведоха надолу сектора на производителите на основни стоки. Книжата на Deutsche Lufthansa AG загубиха 5,6 на сто, след като от авиокомпанията заявиха, че представянето им за 2009 г. е изложено на много голям риск, предаде Bloomberg.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 падна с 1,9 на сто до 237,74 пункта, което е най-силният му спад от 2 октомври. От върха си за тази година, постигнат на 19 октомври, индексът се е понижил с 4,7 на сто заради спекулациите, че седеммесечното рали на пазарите е изпреварило перспективите пред икономиката.

Натиск на пазара оказа и неочакваният спад на продажбите на нови домове в САЩ.

Националните основни индекси отстъпиха на всичките западноевропейски пазари, отворени за търговия. Британският FTSE 100 загуби 2,3 на сто до 5080,42 пункта, немският DAX падна с 2,5 на сто до 5496,27 пункта, а френският CAC 40 – с 2,1 на сто до 3663,78 пункта.

С 25 на сто потънаха книжата на Bank of Ireland, а тези на Allied Irish Banks се сринаха с 12 на сто заради опасенията, че ЕС може да поиска да бъдат реализирани някои промени в замяна на отпуснатата държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още