IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Banco Santander с печалба от 2,22 млрд. евро за третото тримесечие

Банковият гигант уплътнява баланса си, като вписва капиталови печалби от продажбата на активи и увеличава размера на провизиите за загуби

14:21 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Banco Santander с печалба от 2,22 млрд. евро за третото тримесечие

Най-голямата испанска банка Banco Santander SA съобщи, че печалбата й за третото тримесечие остава почти без промяна в сравнение със същия период на миналата година благодарение на устойчивия ръст на приходите от Европа и Латинска Америка. Те успяват да компенсират рязкото покачване на провизиите за загуби от отпуснати кредити, предаде Wall Street Journal.

Нетната печалба на банката за третото тримесечие възлиза на 2,22 млрд. евро, което е малко повече от положителния финансов резултат от 2,21 млрд. евро, реализиран за същия период на миналата година. Нетният доход от лихви се увеличава с 24% на годишна база до 6,82 млрд. евро благодарение на по-голямата разлика между лихвите по кредитите и депозитите.

Банковият гигант потвърди прогнозните си резултати за цялата година и очаква печалба от 8,88 млрд. евро. Дивидентната политика за разпределение на 50% от печалбата между акционерите се запазва. Най-големият кредитор в еврозоната по размера на своята пазарна капитализация е привлякъл два пъти повече депозити в сравнение с отпуснатите кредити.

Финансовите резултати на Banco Santander отговориха на пазарните очаквания. Банката продължава да уплътнява баланса си, като вписва 2,5 млрд. евро капиталови печалби от продажбата на активи през тази година. В същото време ръководството увеличава провизиите за загуби от отпуснати кредити до 2,94 млрд. евро в сравнение с ,76 млрд. евро преди година.

Печалбата на банката за първите девет месеца на годината намалява с 3% на годишна база до 6,74 млрд. евро. Подразделението, което оперира в континентална Европа, допринася за близо половината от този финансов резултат. След него се нареждат Бразилия с 20% от печалбата, Латинска Америка с 15% и Великобритания с 16% от печалбата.

В началото на октомври испанската банка осъществи най-голямото първично публично предлагане на акции на бразилския капиталов пазар, след като привлече 8,05 млрд. долара чрез продажбата на 600 млн. акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още