IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корекцията на борсите в Азия се задълбочи

От началото на октомври MSCI Asia Pacific се е понижил с 1,2% и е на път да отбележи първия си месечен спад от февруари насам

12:24 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Корекцията на борсите в Азия се задълбочи

Индексите в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха в средата на тази седмица и изпратиха регионалния борсов измерител MSCI Asia Pacific до най-ниската му стойност за последните три седмици. По-лошите от очакваното финансови резултати на National Australia Bank и Canon, както и поскъпването на японската йена, помрачиха силно настроението на инвеститорите.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатския страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 1,2% до 116,49 пункта. Индексът се е насочил към най-ниското си ниво на затваряне от 6 октомври и е стопил преднината си за последните близо осем месеца до 65%. От началото на този месец той се е понижил с 1,2%, предаде Bloomberg.

На борсата в Япония Nikkei 225 изгуби 1,4% до 10 075,1 пункта въпреки новината, че продажбите на дребно се увеличават за трети пореден месец през септември. Най-много пострадаха акциите на компаниите износителки поради поскъпването на йената. Акциите на Canon поевтиняха с 4%, след като компанията отчете 56% спад на печалбата за третото тримесечие.

Китайският индекс Shanghai Composite добави 0,3% до 3031,3 пункта, но в Хонконг Hang Seng изгуби 1,8% до 21761,6 пункта поради решението на властите да ограничат спекулациите в сектора на недвижимите имоти. Днес стана ясно, че правителството на САЩ ще се бори, за да навлезе по-силно на пазара на енергийни иновации и фармацевтични продукти в Китай.

Най-много се понижи основният индекс на борсата в Сеул - Kospi, който изгуби 2,4% до 1609,7 пункта. След данните за силния икономически растеж в началото на седмицата, Южна Корея отчете удвояване на излишъка по текущата си сметка. През септември той възлиза на 4,2 млрд. долара, след като месец по-рано излишъкът бе в размер на 1,91 млрд. долара.

Настроенията на борсите в тихоокеанския регион бяха смесени. В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 1,4% до 4685,1 пункта, след като National Australia Bank, която е най-големият кредитор в страната, отчете нетна загуба от 75 млн. австралийски долара за второто и третото тримесечие. Днес стана още ясно, че инфлацията се е ускорила до 1% през третото тримесечие.

В Нова Зеландия NZX 50 добави 0,3% до 3202,8 пункта след новината, че доверието на местните компании в състоянието на икономиката се стабилизира през октомври. Индексът, който се изчислява от National Bank of New Zealand, възлиза на 48,2 пункта спрямо 49,1 пункта за септември. Очакванията на компаниите за печалбите, заетостта и инвестициите остават оптимистични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още