IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ търсят достъп до пазара на енергийни иновации в Китай

През тази седмица Министерството на търговията на САЩ определи предварителни мита върху вноса на определени стоки от Китай

11:35 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ търсят достъп до пазара на енергийни иновации в Китай

Американското правителство ще се опита да извоюва по-голям достъп за щатските компании до сектора за производство на енергия от възобновяеми източници в Китай. Според Вашингтон това ще позволи на страната да направи голям пробив и да намали огромния си търговски дисбаланс с Китай.

Амбициозните планове на Китай за централи, които произвеждат електроенергия от вятър, и за намаляване на емисиите от вредни газове в атмосферата чрез по-ефективното използване на водата и горивата, създават потенциален пазар за американски фирми, които са развили тези технологии.

Много западни компании обаче се оплакват, че нямат достъп до най-доходоносните китайски проекти в тази област. Преговорите между двете страни бяха помрачени допълнително от търговски спорове, в това число и от решението на САЩ да въведе мита за някои китайските стоки, които наводняват пазара.

През тази седмица Министерството на търговията на САЩ определи предварителни мита върху вноса на определени изделия от стомана и бетон с аргумента, че тези стоки получават държавни субсидии от Китай. Окончателното решение за митата ще бъде взето през януари, предаде Ройтерс.

Администрацията на президента Барак Обама наложи за първи път защитни мита върху вноса на гуми от Китай през септември тази годна. Тогава китайските власти предупредиха, че тези мерки на САЩ ще намалят желанието им да правят отстъпки по време на срещата през тази седмица.

Китайското правителство отговори на предизвикателството с митата като проведе свои собствени антидъмпингови разследвания срещу вноса на птиче месо и авточасти от САЩ. Той има приблизително същата стойност като тази на китайския износ на гуми за Съединените щати.

По време на визитата си в Китай представителите на САЩ настояват и за отварянето на пазара на фармацевтични изделия, в допълнение на сектора за енергийни иновации. САЩ искат още курсът на валута на Китай, която е фиксирана към долара от лятото на 2008 г., да се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още