IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мисия на МВФ пристигна в Букурещ

Пред министерството на финансите мисията на фонда бе посрещната от протестиращи земеделци, които запознаха международните експерти с проблемите в румънското земеделие

11:09 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мисия на МВФ пристигна в Букурещ

Мисия на Международния валутен фонд (МВФ) пристигна днес в Букурещ, за да обсъди с румънските власти условията, при които на Румъния да й бъдат отпуснати траншовете, договорени по-рано с МВФ, съобщи агенция Аджерпрес.

Пред министерството на финансите мисията на фонда бе посрещната от протестиращи земеделци, които запознаха международните експерти с проблемите в румънското земеделие.

Служебният румънски премиер Емил Бок заяви, че с мисията на МВФ няма да се предоговаря сключеното вече стендбай споразумение, защото Румъния била изпълнила всичките си ангажименти.

„До 1 октомври Румъния е спазила всички ангажименти“, уточни Бок.

Едновременно с мисията на МВФ в Букурещ е и делегация на Световната банка, чиято основна цел е обсъждане на условията за отпускане на втори заем по програмата за политика за развитие за Румъния на стойност 360 млн. евро. Букурещ вече получи първия заем по програмата в размер на 300 млн. евро.

Румъния договори през март тази година пакет външно финансиране от МВФ, Европейския съюз, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 19,95 млрд. евро.

Заемът от МВФ е в размер на 12,95 млрд. евро. Досега Румъния получи от фонда два транша на обща стойност 6,57 млрд. евро.

Ако преговорите с мисията на МВФ приключат успешно, то до края на годината страната ще получи и трети транш в размер от 1,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още