IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МАЕ прогнозира дефицит на петрол след 5 години

Goldman Sachs прогнозира, че барел нефт WTI ще поскъпне до 85 долара до края на годината

11:20 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ прогнозира дефицит на петрол след 5 години

Глобалната икономика може да се окаже пред дефицит на петрол още през 2014/15 г., тъй като потреблението му ще се увеличава до 2020 г., прогнозира изпълнителният директор на Международната агенция за енергия (МАЕ) Нобуо Танака по време на провеждащ се в Москва международен енергиен форум, съобщи „Ведомости“.

Какъв би могъл да бъде недостигът на петрол не се обявява. В същото време от МАЕ са пресметнали, че за да се избегне недостигът на „черно злато“, са необходими годишни инвестиции в света по около 450 млрд. долара.

Руските нефтени компании обаче считат, че опасенията на МАЕ са преувеличени. От ръководството на ТНК-ВР отбелязват, че това все пак са прогнози и те може би не отчитат добивите от всички нови находища, които планират да разработят компаниите в света.

Конкретно ТНК-ВР тази година ще има ръст на добива на петрол от 3-4%, а през следващите години, предвид разработването на две големи нови находища в Русия, добивът може да се повиши с няколко десетки процента. От Лукойл и Роснефт са информирали, че тази година ще имат ръст на добива на петрол от около 2% на годишна база.

Според руски анализатори прогнозата на МАЕ вероятно цели да предупреди компаниите от петролния бранш да не намаляват много инвестициите си въпреки икономическата криза, защото това „може да се окаже опасно“.

Същевременно вчера инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира, че барел нефт WTI ще поскъпне до 85 долара до края на годината. Това означава, че руският Urals би стигнал 80 долара за барел. Официалните прогнози на руското Министерство на икономическото развитие са само за 57 долара за барел за края на тази и средно 58 долара за барел нефт през следващата година. Някои руски експерти прогнозират 68 долара за барел петрол през 2010 г., но от руските петролни компании засега смятат, че едва ли тази цена ще бъде достигната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още