IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Honda пада с 56%, но е доста над предварителните прогнози

Японският гигант бележи спад на приходите си от 27%, продадените автомобили са с 10,4% по-малко

10:39 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Honda пада с 56%, но е доста над предварителните прогнози

Японската автомобилна компания Honda обяви спад на печалбата си в размер на 56% за второто тримесечие на фискалната година. Въпреки това обаче резултатът на гиганта е доста по-добър от предварителните очаквания на анализаторите, което се дължи основно на продажбите на енергийно ефективни автомобили.

Печалбата на Honda за периода юли-септември възлиза на 54 млрд. йени, което е с 56 на сто по-малко от реализираната печалба от 123,3 млрд. йени за същия период на миналата година. Това все пак е доста над предварителните очаквания за печалба в размер на 43,86 млрд. йени, пише Ройтерс.

Консолидираните продажби и другите оперативни приходи за тримесечието бележат спад от 27,2 на сто на годишна база до 2,06 трлн. йени. Основна роля за това са изиграли неблагоприятните движения на валутния пазар, както и спадът на продажбите на автомобили в глобален мащаб.

През второто тримесечие на фискалната година Honda е реализирала продажба на 838 хил. превозни средства, което е с 10,4 на сто по-малко от същия период на миналата година. На японския пазар обаче се наблюдава ръст от 3,9 на сто, който, според компанията, се дължи на завишения интерес към по-икономичните автомобили.

За първите шест месеца на фискалната година, която започна на 1 април, Honda е реализирала печалба от 61,5 млрд. йени, което е спад от 79,2 на сто на годишна база. Приходите на компанията са се свили с 29 на сто, а оперативната печалба – с цели 75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още