IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

McDonald's се изтегля от Исландия

На 1 ноември веригата ще затвори заведенията си в закъсалата държава

09:14 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
McDonald's се изтегля от Исландия

Веригата за бързо хранене McDonald's обяви, че ще прекрати бизнеса си в Исландия, затваряйки заведенията си в страната. Като причина за това се посочват увеличаващите се разходи за поддръжка на заведенията, които не позволяват извличането на печалба от дейността.

Негативните финансови резултати са следствие от това, че веригата внася всички свои продукти и заготовки от Германия. Става дума за всички съставки на произвежданите сандвичи – месо, сирена и зеленчуци. След срива на исландската крона цената на продуктите е скочила двойно и това води до загуби при продажбите.

Към момента McDonald's разполага с два ресторанта в Исландия, като те ще бъдат затворени още на 1 ноември, съобщават от компанията.

„Решението е взето след преговори с McDonald's”, обявява Йон Гардар Огмундсон, притежател на франчайзинговия лиценз на веригата за опериране в Исландия, цитиран от Market Watch. Заведенията на McDonald's в страната са се радвали на висок интерес, но печалбата им никога не е била по-ниска и поддържането им не е рентабилно.

Огмундсон обявява още, че ресторантите ще бъдат запазени и щели да отворят с ново име, след като исландската икономика се възстанови. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още