IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негативна сесия в Европа, акциите на ING се сринаха с близо 18%

Бизнесът на ING се разделя на две, ще последва продажба на застрахователното звено

19:03 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Негативна сесия в Европа, акциите на ING се сринаха с близо 18%

Със спадове започнаха новата седмица големите фондови пазари на Стария континент. Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 1,08% от стойността си, стигайки ниво от 242,24 пункта.

С особено силен спад се отличиха акциите на ING, след като компанията обяви, че планира да раздели бизнеса си на две части – банков и застрахователен. След като извърши тази стъпка (в рамките на следващите четири години) компанията смята да продаде застрахователното си звено.

Ян Хомен, главен изпълнителен директор на ING, коментира взетото решение по този начин:

„Днес ние обявяваме обширен пакет от действия, които взети заедно, осигуряват ясен план за справяне с несигурността, в резултат на икономическата криза и ще отбележат началото на нова ера за ING. Преди малко повече от година ING започна да изпитва директното въздействие на финансовата криза, което доведе до двукратно използване на правителствена помощ с цел засилване на капиталовата позиция и за смекчаване на рисковете. През последните шест месеца ние работихме неуморно както вътрешно в ING, така и с холандското правителство и с Европейската комисия. Целта ни беше изработването на план, който да ни помогне да се разплатим с холандската държава, да отговорим на изискванията на Европейската комисия за лоялност на конкуренцията и да се фокусираме върху бизнеса и върху това, което има най-голямо значение за нашите клиенти. Ние оценяваме значителните усилия на холандското правителството и Европейската комисия, и сме доволни от постигнатото съгласие за това как ще продължим напред”.

„Разделянето на компанията не е решение, което взехме лесно. ING има история на глобален лидер в сферата на финансовите услуги, с която се гордее, и е застъпник на модела за комбиниране на банкови операции със застраховане в една компания. Тази комбинация ни осигуряваше предимства по отношение на мащаб, капиталова ефективност и стабилност на печалбата чрез диверсифицирано портфолио от бизнеси. Финансовата криза обаче премахна тези предимства. Сега необходимостта от по-голяма простота, надежност и прозрачност на операциите е повод за разделянето”, допълва още той в съобщение на компанията.

Акциите на групата се сринаха със 17,7% в Амстердам, като в момента бележат спад и в Ню Йорк, възлизащ към 19 часа българско време на около 18 на сто.

Понеделнишката търговия се оказа негативна и за други финансови институции в Европа. Така например спад отбелязаха и книжата на Lloyds Banking Group (-6,53%) и Royal Bank of Scotland (-5,15%). И двете банки получиха правителствена помощ в разгара на финансовата криза.

Британският индекс FTSE 100 падна с 0,97%, немският DAX загуби 1,68%, а френският CAC 40 отстъпи с 1,51%.

В САЩ сесията започна оптимистично, но към момента и там пазарът се намира на червена територия, като основните индекси се понижават с между 0,25% и 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 26.10.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още