IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъдещето на слънчевата енергия е не само ярко, но и евтино

Тънкослойните соларни модули ще могат да се използват дори за изработка на дрехи и автомобили, които произвеждат електричество

10:21 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъдещето на слънчевата енергия е не само ярко, но и евтино

Кристалните фотоволтаични модули са все още най-разпространените соларни панели, но по-ниската цена за производството на един ват електроенергия прави все по-популярни новите технологии на тънкослойните фотоволтаици.

За тяхното производство не се използва скъпият кристален силиций, а върху стъкло се нанасят тънки слоеве от по-достъпния аморфен силиций. По този начин, освен че са по-евтини, тънкослойните модули са и изключително гъвкави.

Ето защо американската химическа компания Dow Chemical планира да ги използва дори и при изработката на дрехи, пътни настилки и автомобили, които да произвеждат електричество от слънчева енергия, пише The Economist.

Основният недостатък на тази технология е, че ефективността на тънкослойните панели е наполовина на тази на традиционните кристални фотоволтаици. Това означава, че с тях трябва да се покрие два пъти по-голяма повърхност, за да се произведе същото количество електроенергия.

Но в същото време цената на тънкослойните панели е с около 33% по-ниска, което ги прави естественият избор тогава, когато площта не е ограничение.

Най-новите технологии позволяват на тези панели да усвояват и непряка слънчева светлина. А скорошно откритие на учени от Университета в Калифорния може да намали още повече цената на един ват електроенергия чрез използването на органични химикали.

Поради това не е изненадващо, че относителният дял на тънкослойните панели продължава да расте и възлиза на близо 50% от целия пазар в сравнение с едва 10% през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 26.10.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още