IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст на Wall Street в началото на седмицата

Борсовата сесия в САЩ ще започва в 15:30 ч. българско време през следващита седмица

16:49 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на Wall Street в началото на седмицата

Борсовата сесия на Wall Street започна със значителни повишения на индексите, след като инвеститорите използваха разпродажбите в петък като възможност отново да се включат на пазара на ценни книжа, но на по-ниски ценови нива. Борсовата сесия в САЩ ще започва в 15:30 ч. българско време през следващата седмица, докато в САЩ също не преминат към зимно часово време.

Индексът на най-големите и ликвидни дружества Dow Jones IA се повишава с 1% до 10070,5 пункта един час след началото на търговията, подкрепен от повишенията при енергийните и добивните компании. По-широкият S&P 500 (SPX) напредва с 1,1% до 1090,8 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нараства с 1,3% до 2181,1 пункта.

На фона на липсата на икономически данни единственото по-значимо събитие за фондовите пазари днес бяха финансовите резултати на втората по големина телекомуникационна компания в САЩ Verizon Communications за третото тримесечие. Приходите на дружеството, което участва в индекса Dow Jones IA, нарастват с 10%, но въпреки това печалбата намалява с 10,2% на годишна база.

Акциите на Verizon Communications поскъпват с близо половин процент до 28,98 долара, след като финансовите резултати на компанията се оказаха по-добри от очакванията на пазарните анализатори. От началото на тази година Verizon Communications е изгубила близо 15% от пазарната си капитализация, която се е свила до 82,3 млрд. долара.

За борсовия оптимизъм допринесе и новината, че през третото тримесечие икономиката на Южна Корея е нараснала с най-бързото си темпо за последните седем години. Брутният вътрешен продукт е ускорил своя ръст до 2,9% през третото тримесечие спрямо предходното, когато нарасна с 2,6% на тримесечна база.

След като достигнаха рекордните 119 долара за акция в петък, книжата на онлайн магазина за търговия на дребно Amazon продължават да поскъпват на борсата Nasdaq. По време на днешната сесия те добавят още 3,3% към цената си до 122,37 долара. Пазарната капитализация на компанията е нараснала с близо 140% от началото на годината до 52,9 млрд. долара.

Преди началото на днешната сесия стана още ясно, че един от най-големите ипотечни кредитори в САЩ Capmark Financial е подал молба за защита от фалит. Сред собствениците на финансовата група са Kohlberg Kravis Roberts, Goldman Sachs Capital Partners, Five Mile Capital и GMAC LLC. Към края на юни компанията обяви активи на стойност 20,1 млрд. долара и пасиви за 21 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още