IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ: Банките пак поемат същите рискове, които доведоха до кризата

Кристиян Ноайе предупреждава банките да задържат повече капитал, а не да плащат бонуси и дивиденти

10:32 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Банките пак поемат същите рискове, които доведоха до кризата

Една от най-влиятелните фигури в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристиян Ноайе предупреди, че банките са започнали да поемат същите рискове, които са довели до тежката финансова криза.

Според специалиста поведението на финансовите институции е погрешно, като вместо да раздават бонуси и дивиденти, те би трябвало да запазват повече капитал при себе си. Те обаче правели обратното, с което се излагат на риск, смята Ноайе, цитиран от CNBC.

Изказването му идва на фона на опитите за реформи от страна на регулаторните органи в много държави. Тези опити са свързани с понижаването на риска, на който големите банки могат да излагат финансовата система, както и с отстраняването на някои от практиките, довели до кризата.

Ноайе смята, че впечатляващите финансови резултати на банките през последните месеци идват като резултат от правителствените политики за борба с кризата. Според него те в никакъв случай не означават, че банковите баланси вече са стабилни или че няма нужда от големи реформи на финансовия сектор.

Кристиян Ноайе, който е и ръководител на френската централна банка, смята още, че глобалната икономика се е стабилизирала и че най-лошото за нея вече е отминало. Той обаче е притеснен от това, че кредитирането за бизнеса и най-вече за малките и средните компании, е силно понижено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още