IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Великобритания отстъпи шестото място на Италия

На този етап изглежда, че Великобритания ще излезе от кризата последна сред всички развити индустриални страни

09:58 | 24.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Великобритания отстъпи шестото място на Италия

Британската икономика е била изместена от шестото си място от Италия за първи път за последните 15 години, след като официалните статистически данни показаха, че Обединеното кралство е изпаднало в най-продължителната си рецесия за последните пет десетилетия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания неочаквано се сви с 0,4 на сто през третото тримесечие и така рецесията в страната се разпростря в шест поредни тримесечия. Това е най-продължителният спад, откакто статистиката започва да се води преди повече от половин век.

Мрачните данни за БВП ще създадат нови грижи за премиера на страната Гордън Браун и финансовия министър Алистър Дарлинг. Те многократно обещаха през тази година, че Великобритания е по-добре подготвена да издържи на рецесията в сравнение с другите развити икономики.

На този етап изглежда все по-вероятно Великобритания да стане последната от развитите индустриални страни, която ще излезе от кризата. Скоро се очакват данните за БВП на САЩ, Германия, Япония, Франция и Италия, които вероятно ще покажат ръст на БВП през третото тримесечие.

Но най-смущаваща за правителството ще бъде новината, че Италия е задминала Обединеното кралство по размер на БВП и страната пада до седмото място в класацията на най-големите развити икономики. Това се е случило за последно в средата на 90-те години на 20-ти век.

През третото тримесечие на годината икономиката на Великобритания в парично изражение се равнява на 347,5 млрд. паунда. БВП на Италия за същия период, на базата на консервативните прогнози на финансовата група Citigroup, е възлязъл на 350 млрд. паунда, пише Telegraph.

Спадът в стойността на БВП на Великобритания се дължи отчасти на девалвацията на британския паунд, както и на проблемите във финансовия сектор и голямата задлъжнялост на домакинствата. През 2008 г. страната изпадна зад Франция по БВП, до голяма степен поради слабостта на паунда.

Според Питър Спенсър, който е професор по икономика в Университета на Йорк, британците са живели на кредит прекалено дълго и е крайно време страната да започне да изнася. Според него останалите развити икономики ще се възстановят по-бързо от Великобритания.

Италианската икономика изпревари тази на Великобритания за първи път през 1987 г. Тогава новината е посрещната с големи празненства по улиците на Рим. След това обаче Обединеното кралство възвърна своята преднина и до 2000 г. БВП на Великобритания стана с около 35% по-голям от този Италия.

Новината за продължителността на рецесията във Великобритания увеличава вероятността Английската централна банка да инжектира още пари в икономиката чрез изкупуването на ценни книжа от корпоративния сектор през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още