IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отбелязва четвърта поредна седмица с ръст

От понеделник насам черното злато е добавило над 4 на сто, като се задържа трайно над нивото от 80 долара за барел

08:42 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът отбелязва четвърта поредна седмица с ръст

Цената на петрола е на път да отбележи четвърта поредна седмица на повишение, като от началото на настоящата седмица до днес тя се е повишила с над 4 на сто. Ключовото обаче е това, че черното злато проби нивото от 80 долара за барел и трайно успя да се задържи там.

Главна роля за поскъпването на суровината играят очакванията, че икономическото възстановяване вече е на дневен ред в САЩ, което води до засилен интерес на инвеститорите към ключовите суровини.

В същата насока действа и силното поевтиняване на американския долар, който падна под нивото от 1,5 EUR/USD в средата на седмицата и все още остава около него. Тази сутрин доларът и еврото се разменят по курс 1,5030 EUR/USD, след като по-рано еврото достигна нов 14-месечен връх.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на петролните контракти с доставка през декември се понижи с минималните 18 цента до 81,19 долара за барел. По време на часовете за електронна търговия обаче черното злато поскъпва с 0,43 на сто до 81,54 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка през декември също поевтиня с 18 цента до цена на затваряне 79,51 долара за барел. Тази сутрин брентът се търгува с повишение от 0,5 на сто спрямо вчера до 79,88 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още