IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджет ЕС 2010: Повече средства за възстановяване и за млечния фонд

Членовете на ЕП гласуваха проектобюджета на ЕС за 2010 г., като приеха към него множество изменения

14:47 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджет ЕС 2010: Повече средства за възстановяване и за млечния фонд

Европейските депутати искат свежи средства в размер на 1,5 млрд. евро за финансиране на Европейския план за икономическо възстановяване и 300 млн. евро за новия фонд за млечния сектор. Като цяло те са възстановили размера на предварителния проект за бюджет, предложен от Европейската комисия, чийто общ размер Съветът на Европа впоследствие намали.

Членовете на ЕП гласуваха проектобюджета на ЕС за 2010 г., като приеха към него множество изменения. Така основният доклад за изменения проект за бюджет беше одобрен с 522 гласа "за", 68 "против" и 39 "въздържали се", се посочва в съобщение на ЕП.

Гласуването на първо четене на проектобюджета в ЕП представлява позицията на европарламента за предстоящите преговори със Съвета. Окончателният бюджет на ЕС за 2010 г. ще приет на декемврийската сесия на ЕП в Страсбург.

Създаването на нов млечен фонд в размер на 300 млн. евро за посрещане на кризата в сектора беше едно от основните искания на парламента по време на преговорите за Бюджет 2010. Създаването му бе одобрено с 528 гласа „за“. Този фонд цели да подпомогне преструктурирането на млечния сектор, като ще включва също така мерки за подкрепа на областите в по-неблагоприятно положение, за насърчаване на продажбите и за намиране на алтернативни източници на доходи за производителите.

В бюджета за следващата година са включени и други мерки за посрещане на кризата в млечния сектор, като общият размер на финансирането е 600 млн. евро. В отделно гласуване депутатите подкрепиха също така две други законодателни мерки за подпомагане на фермерите в контекста на кризата.

За посрещане на последствията от икономическата криза депутатите искат „свежи“ 1,5 млрд. евро в плащания, за финансиране на енергийната част от плана за икономическо възстановяване.

Двете основни части на плана за възстановяване са енергийните инфраструктурни проекти (проекти за газова и електрическа инфраструктура, за разположени в морето вятърни инсталации и за улавяне и съхранение на СО2) и развитието на селските райони (интернет инфраструктура). Парламентът и Съветът вече са се договорили относно общия размер на финансирането за плана (5 млрд. евро), като средствата за 2009 г. са в размер на 2,6 млрд. евро.

Въпросът, който остава да бъде решен, е откъде да бъде осигурено финансирането за 2010 г. в размер на 2,4 млрд. евро. Депутатите са на мнение, че част от тези средства - а именно за частта за развитие на селските райони - могат да бъдат осигурени чрез прехвърляне на средства от други бюджетни линии. За сметка на това те смятат, че е необходимо да бъдат добавени „свежи“ 1,5 млрд. евро (т.е. които не са прехвърлени от други фондове) за финансиране на енергийната част на плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още