IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси се понижиха въпреки силния ръст на китайската икономика

Финансовите компании в MSCI Asia Pacific допринесоха за 39% от неговото понижение днес

12:33 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси се понижиха въпреки силния ръст на китайската икономика

Добрите новини за стремителния ръст на китайската икономика през третото тримесечие не успяха да спрат разпродажбите на борсите в азиатския и тихоокеанския регион. Вместо това те засилиха опасенията, че Китайската централна банка ще трябва да вдигне скоро основния лихвен процент, а правителството да прекрати своята програма за насърчаване на потреблението.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в девет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава за втори пореден ден, като губи 1,1% до 119,22 пункта. Това е най-силният еднодневен спад на борсовия измерител от началото на този месец и намали преднината му спрямо петгодишното дъно от началото на март до 69 на сто.

Финансовите компании в MSCI Asia Pacific допринесоха за 39% от неговото понижение днес. От началото на тази година той е нараснал с 33% и изпреварва широкия щатски индекс S&P 500 и общоевропейския Dow Jones Stoxx 600. Оптимизмът на инвеститорите направи пазарната оценка на компаниите в MSCI Asia Pacific 1,6 пъти по-голяма от тяхната счетоводна стойност.

На фондовата борса в Шанхай Shanghai Composite се понижи с 0,6% до 3051,4 пункта, а в Хонконг Hang Seng потъна с 0,5% до 22210,5 пункта. По време на сесията стана ясно, че брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 8,9% през третото тримесечие. Това обаче се оказа по-малко от очаквания от икономистите ръст на БВП от 9% на годишна база.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,6% до 10267,2 пункта въпреки данните за значителното забавяне на темпа на спад на износа през септември. Финансовите компании се наредиха сред най-губещите на борсата в Токио, предаде Bloomberg. В Южна Корея Kospi отстъпи с 1,4% до 1630,3 пункта, а в Тайван Taiex се понижи с 1,2% до 7607,9 пункта.

Индексите в тихоокеанския регион също се оцветиха в червено. Австралийският S&P/ASX 200, както и новозеландският NZX 50, изгубиха по 0,5%, като най-силно пострадаха компаниите, които са силно зависими от износа на стоки в САЩ. Причина за това станаха опасенията за възстановяването на щатската икономика, които доведоха до обрат на вчерашната сесия на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още