IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: САЩ да си намалят дефицита, ако искат топ кредитен рейтинг

Агенцията предупреди, че е възможно страната да изгуби високия си рейтинг, ако не вземе мерки за съкращаване на дисбалансите

12:03 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: САЩ да си намалят дефицита, ако искат топ кредитен рейтинг

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's предупреди, че САЩ са заплашени от понижение на оценката на държавния си дълг. Причината за това е, че през последната фискална година страната отчете рекорден бюджетен дефицит, а през тази отрицателното салдо се очаква да нарасне още повече.

За фискалната година до 30 септември американското правителство отчете бюджетен дефицит от колосалните 1,42 трлн. долара. Той бе причинен от големите разходи за борба с финансовата криза, която връхлетя страната.

„Топ-рейтингът на САЩ не е гарантиран“, обяви водещият анализатор на Moody's за САЩ Стивън Хес. „Така че ако те не ограничат дефицита си до по-устойчиви нива през следващите 3-4 години, рейтингът им ще бъде в опасност“, смята специалистът, цитиран от CNBC.

Към момента държавният дълг на САЩ е оценен с възможно най-високия рейтинг – ААА, а перспективите пред него са стабилни. Това означава, че през следващите 18 месеца не се очаква промяна на рисковата оценка.

По-рано тази година също се появиха спекулации, че кредитният рейтинг на САЩ е заплашен. Това стана, след като рейтинговата агенция Standard&Poor's промени перспективата на Великобритания на негативна, което е сигнал за потенциална редукция на рейтинга на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още