IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската икономика нарасна с 8,9% през третото тримесечие

За първите девет месеца на годината БВП е нараснал със 7,7% благодарение на вътрешното потребление

09:43 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската икономика нарасна с 8,9% през третото тримесечие

Китайската икономика нарасна с най-бързия си темп за последната една година през третото тримесечие, след като мерките на правителството за стимулиране на потреблението на стойност 586 млрд. долара и рекордното банково кредитиране от началото на годината за 1,27 трлн. долара помогнаха на страната да преодолее кризата.

Брутният вътрешен продукт на Китай е ускорил темпа на своя ръст до 8,9% на годишна база, съобщи статистическото бюро в Пекин. Средната прогноза на анализаторите бе за ръст на БВП от 9% спрямо третото тримесечие на 2008 г. Икономиката на Китай нарасна с 6,1% през първото тримесечие и със 7,9% през второто.

Данните показват, че правителството вероятно ще изпълни своята цел за ръст на БВП от 8% на годишна база за цялата 2009 г. За първите девет месеца икономиката е нараснала със 7,7%, като за това най-много допринася вътрешното потребление. Инвестициите също се увеличават, докато разликата между износа и вноса намалява.

Министерският съвет на Китай потвърди през тази седмица, че ще запази мерките за стимулиране на икономиката, но и сигнализира, че инфлацията ще заема все по-централно място в паричната и фискалната политика. Освен това правителството заяви, че икономиката е нараснала повече от очакваното през първите девет месеца.

Отделни доклади на статистическото бюро показаха, че промишленото производство в Китай и продажбите на дребно са ускорили темпа на своя ръст през септември. Растящите продажби на автомобили помагат на промишленото производство да нарасне с 13,9% на годишна база, което е най-бързият темп за последната година.

Немската компания Volkswagen, която е най-големият чуждестранен производител на автомобили в Китай, е продала рекордните 150 хил. автомобила на китайските потребители през септември. Продажбите на дребно като цяло нарастват с 15,5% на годишна база, а цените на ниво производител намаляват със 7% за последната година.

Цените на потребителските стоки намаляват с 0,8% спрямо септември 2008 г., което е най-слабата дефлация от февруари тази година. В сравнение с август потребителските стоки и услуги поскъпват с 0,4 на сто, предаде Bloomberg. Дефлацията отбеляза най-високата си стойност от 1,8% през юли, след което започна да се понижава.

Инвестициите във фиксирани активи са нараснали с 33,3% на годишна база през първите девет месеца. Това включва инвестициите в имоти, фабрики, пътища и електропреносни мрежи. За това допринася рекордната сума, която правителството похарчи за насърчаване на икономиката, в това число и за инфраструктурни проекти.

От началото на тази година основният борсов индекс в Китай Shanghai Composite се е повишил с 68%, а продажбите на недвижимо имущество са нараснали със 73%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още