IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовите индекси в САЩ потънаха, Dow Jones отново под 10 хил. пункта

Търговията вървеше с ръст за индексите през целия ден, но последните 30 минути на сесията го заличиха

23:10 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите индекси в САЩ потънаха, Dow Jones отново под 10 хил. пункта

Борсовата сесия в САЩ приключи със значителни понижения за основните индекси. Като цяло, сесията беше доста напрегната, като в самото й начало борсовите измерители напреднаха значително, водени от отчетите на финансовите компании.

Постепенно обаче индексите изгубиха инерцията си, като върху тях натежа новият рекорд на петрола за 2009 година. В последните минути на сесията мечките взеха категоричен превес, което смъкна значително основните индекси, а Dow Jones Industrial Average се върна под нивото от 10 000 пункта.

Търговията днес се водеше основно на база настроенията от отчетите на ключови компании от САЩ. Единственият икономически индикатор, публикуван днес, бе докладът на Фед Бежова книга, който показа ново подобряване на икономическата ситуация в страната.

Днес индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изгуби 0,9 на сто до 9 949 пункта. В началото на търговията показателят се движеше с ръст от около 0,8 на сто, но постепенно биковете отстъпиха от позициите си.

Повод за това даде поредното отстъпление на американския долар, който падна под психологическата бариера от 1,50 EUR/USD за пръв път от август миналата година. Това доведе след себе си ръст в цената на петрола до нов връх за 2009 година от над 82 долара за барел.

Широкият борсов индекс в САЩ S&P 500 се понижи с 0,9 на сто до 1 081 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite пък отстъпи с 0,6 на сто до 2 151 пункта.

Сред по-важните отчети, публикувани днес, са тези на банките Morgan Stanley и Wells Fargo. Резултатите и на двете банки излязоха изненадващо добри, но акциите им реализираха разнопосични движения. Макар по време на сесията книжата на Morgan Stanley да се движеха с ръст от над 7 на сто, те завършиха с ръст от 4,9 на сто. Акциите на Wells Fargo пък поевтиняха с 5 на сто.

Днес на особен интерес се радваха акциите на Yahoo, тъй като публикуваните след края на вчерашната сесия резултати изненадаха приятно анализаторите. Те обаче също станаха жертва на разпродажбите в края на сесията и въпреки позитивното си движение днес, приключиха търговията с ръст от 2,85 на сто. Не така се разви ситуацията с Boeing, чиито отчет се оказа разочароващ, и акциите поевтиняха с 2,5% на сто.

Още резултати на ключови компании в САЩ за третото тримесечие

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още