IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът се срина до 1,50 EUR/USD, петролът с нов рекорд за годината

Единната валута достигна ключовото ниво за пръв път от август миналата година досега

20:14 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът се срина до 1,50 EUR/USD, петролът с нов рекорд за годината

Еврото скочи спрямо американския долар до ниво 1,50 EUR/USD, достигайки считаното за психологическо ниво за пръв път от август миналата година досега. В същото време петролът отбеляза нов връх за 2009 година, скачайки с над 3,1 на сто до 81,60 долара за барел.

Нивото от 1,50 долара за едно евро е считано за изключително важно ниво на съпротива. Доближаването му бе в основата на притесненията на лидерите на европейската финансова система от изминалите дни. Причината за това е силното нарушаване на конкурентността на европейския износ заради високите нива на единната валута.

Нееднократно влиятелни личности от еврозоната като президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, шефът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер и финансовият министър на Франция Кристин Лагард се изказаха в посока на това, че САЩ трябва да вземат мерки за стабилизиране на валутата си. Президентът на Франция Никола Саркози дори обяви, че 1,50 EUR/USD ще бъде „катастрофа” за индустрията в еврозоната.

Еврото проби нивото от 1,50 EUR/USD и успява да се задържи над него вече няколко часа. Възходящото движение на единната валута бе подкрепено от силния старт на борсовата сесия в Ню Йорк днес.

Силата на еврото идва заради очакванията, че водещите икономики в еврозоната ще се завърнат към растеж през третото тримесечие на годината. Това се дължи на засилването на глобалното търсене, което сега може да бъде нарушено заради намалената конкурентност на европейския износ.

На фона на силното поскъпване на еврото цената на петрола буквално се изстреля нагоре. Котировките на черното злато достигнаха нивото от 81,60 долара за барел, като само днес се повишават с 3,1 на сто на борсата в Ню Йорк. Така черното злато постави нов рекорд за 2009 година.

В Лондон петролът от сорта брент скочи с 3,4 на сто до 79,88 долара за барел. Златото пък отново пое нагоре, поскъпвайки с 0,7 на сто до 1 062,50 долара за тройунция.

Еврото се търгуваше на подобни нива за последно през август 2008 година. През юли 2008 година пък единната валута постигна най-високата си стойност срещу долара, напредвайки до 1,6040 EUR/USD.

От март досега еврото е поскъпнало с цели 20% спрямо долара. Върхове бяха постигнати и срещу други от основните валути, което допълнително усложнява ситуацията относно износа от еврозоната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още