IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преструктуриране застрашава големите банки във Великобритания

Гуверньорът на Английската централна банка Мервин Кинг призова за раздробяването на прекалено големите банки

15:47 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преструктуриране застрашава големите банки във Великобритания

Управителят на Английската централна банка Мервин Кинг засили своите призиви към правителствата по целия свят да се справят с опасностите, които произтичат от прекомерното разрастване на банковите институции, които в един момент стават прекалено големи, за да се допусне техният фалит. 

Според него въвеждането на нови правила за капиталова регулация на банките няма да бъде достатъчно, за да предпази данъкоплатците от събитията, които се разиграха през 2008 г. Тогава правителствата по целия свят похарчиха колосални суми, за да спасят финансовата система от колапс.

По време на изявление в Единбург Мервин Кинг заяви, че държавната подкрепа за банковия сектор през миналата година е била необходима, за да се избегне икономическата катастрофа, но по този начин се е създал и най-големият морален риск в историята на финансовата система.

Мервин Кинг предлага този проблем да се разреши чрез раздробяването на прекалено големите банки на по-малки и отделянето на по-рисковите им дейности от по-стабилния бизнес, каквото е например приемането на депозити, предаде Bloomberg.

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг обаче отхвърли тази алтернатива. Той заяви, че въвеждането на подходящи капиталови изисквания за банките ще бъде напълно достатъчно, за да се предотвратят подобни мащабни кризи във финансовата система в бъдеще.

Дарлинг настоява, че юридическото разделяне на банките във Великобритания няма да реши проблема с прекомерното поемане на риск от тяхна страна. За тази цел просто трябва да се въведат специфични капиталови изисквания за различните дейности, които се отличават по своята степен на риск.

Именно средствата, които английското правителство похарчи, за да спаси от фалит водещите финансови институции в страната през 2008 г., увеличиха неговата задлъжнялост до 824,8 млрд. лири към септември, което представлява 59% от брутния вътрешен продукт на Великобритания.

Според Британския институт за икономически и социални изследвания (NIESR) пенсионната възраст трябва да се повиши до 70 години, данък ДДС да нарасне и заплатите в публичния сектор да се замразят за пет години, за да може правителството да овладее застрашително нарастващия дълг.

По-рано днес стана ясно, че всичките девет члена на Комитета за парична политика към Английската централна банка са гласували единодушно основния лихвен процент в страната да остане на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто за осми пореден месец през октомври.

Мервин Кинг сигнализира, че е време британците да започнат да се подготвят за по-високи лихвени нива. От доклада обаче не стана ясно дали Английската централна банка ще разшири през ноември програмата си за изкупуване на финансови активи на стойност 175 млрд. паунда.

Британската лира поскъпва с 1,1% спрямо щатския долар и с 1,3% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 15:35 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6567 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още