IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Eni: Цената на газа няма да расте в следващите години

Между основните причини за задържането на цените на газа е намалението на износа към САЩ на втечнен газ, което го пренасочва към Европа

13:38 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Eni: Цената на газа няма да расте в следващите години

Цената на природния газ през следващите няколко години няма да расте и ще остане на приблизително същото ниво като сега. Тази прогноза е направил Паоло Скарони, ръководител на италианската енергийна компания Eni, която е акционер с 50% участие в проекта за газопровод „Южен поток“ съвместно с Газпром.

По думите му цените на газа ще останат в близко бъдеще на сегашното ниско ниво, за разлика от тези на петрола, и маржът между тях няма да намалее в скоро време. Според Скарони тази ситуация ще застави не малко компании да преразгледат бъдещите си инвестиционни планове.

Шефът на Eni е коментирал пред Wall Street Journal Europe, че ако преди година и половина прогнозите му са били, че цената на газа на европейския пазар ще расте годишно с по около 2%, то сега това не може да се твърди, тъй като ситуацията се е изменила.

Между основните причини за задържането на цените на газа, по мнението на Скарони, е намалението напоследък на износа към САЩ на втечнен природен газ, което насочва по-голяма част от суровината към Европа. Това на свой ред създава потенциална възможност за пренасищане на пазара на газ в Европа, което оказва натиск в посока надолу на цените на синьото гориво на Стария континент.

Скарони е съобщил, че е възможно заради трудностите, породени от икономическата криза, Eni да отложи планираното удвояване на мощностите на завода си за производство на втечнен газ в Египет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още