IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затвор за манипулации с ценни книжа въвеждат в Русия

Максималното наказание – затвор до 7 години, ще се налага, когато при манипулациите са използвани медии

11:22 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Затвор за манипулации с ценни книжа въвеждат в Русия

Престъпленията на пазара на ценни книжа в Русия се определят като углавни, което означава, че ще се наказват със затвор, гласят приетите днес промени от Съвета на Федерацията в Наказателния кодекс, съобщи Итар-Тасс.

За углавни престъпления вече ще се считат манипулирането цените на пазара на ценни книжа, възпрепятстване осъществяването или незаконното ограничаване на правата на притежателите на ценни книжа, а също и действия, нарушаващи правилата при отчетността.

Мотивите на правителството при внасяне на промените за увеличаване на наказанията при посочените случаи са свързани с осигуряване на по-голяма стабилност на руските фондови пазари.

Затвор се въвежда при причиняване при посочените случаи на вреди в големи и особено големи размери. В закона вреда в голям размер (или неправомерен доход) се определя в размер на 1 млн.-2,5 млн. рубли (34 хил. долара - 86 хил. долара), а в особено голям размер – над 2,5 млн. рубли.

Законът в Русия вече предвижда за манипулиране на цените на пазара на ценни книжа глоба в размер от 500 хил. до 1 млн. рубли (17-34 хил. долара) или лишаване от свобода за срок от 2 до 6 години. Максималното наказание – лишаване от свобода за срок от 5 до 7 години, ще се налага, когато при манипулациите с цените на ценни книжа са използвани медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още