IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон блокира създаването на европейски банков регулатор

Великобритания се опасява, че правомощията на планирания регулатор ще му дадат власт, която може да доведе до вреди за данъкоплатците

22:28 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лондон блокира създаването на европейски банков регулатор

Планът на Европейския съюз да създаде надзорен орган за банките беше отложен, след като Великобритания блокира споразумението, предаде Ройтерс.

Швеция, която е председател на ЕС до края на годината, се опита на среща на финансовите министри от блока в Люксембург да прокара споразумение за създаването на общия нов надзорен орган до следващата година.

Великобритания обаче се опасява, че въпросният надзорен орган, който ще може да отхвърля решения на националните регулатори или на правителствата, може да доведе до разходи за данъкоплатците като например за укрепване на капиталовата адекватност на банките.

"Има много предложения, които не можем да приемем", е заявил британският финансов министър Алистър Дарлинг. Той е допълнил, че се надява конфликтните въпроси по споразумението да бъдат разрешени до края на годината.

"Не можем да имаме ситуация, при която европейският регулатор да може да отправя нареждания до институция в нашата страна, които е възможно да имат последствия върху данъците", заявява Дарлинг.

Европейската комисия разкри миналия месец проекта си за преразглеждане на начина, по който се упражнява контрол върху банките и финансовите пазари. Планът е в основата на новите правила, замислени с идеята да се предотврати повтаряне на мащаба на сегашната криза.

Британското правителство, което притежава частично някои от най-големите банки в страната, след като ги спаси от фалит, се опасява обаче, че новият регулатор ще може да нарежда на кабинета на страната например да налива повече пари, за да подобри баланса на дадена банка според европейските стандарти.

В Лондон скептицизмът по отношение на новите финансови регулации е много голям, като според някои критици това е опит на Франция и Германия да отнемат на Лондон позицията на европейски финансов център.

Новите правила ще дадат повече власт на европейските институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още