IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на химическия концерн DuPont скочи с 11%

Пазарната капитализация на химическия концерн се е повишила с внушителните 720% от началото на годината до 708,1 млрд. долара

14:41 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на химическия концерн DuPont скочи с 11%

Американският химически концерн DuPont изненада своите акционери с 11-процентен годишен ръст на печалбата през третото тримесечие. Оптимизирането на разходите и поевтиняването на суровините, енергията и товарните услуги помагат на финансовите резултати на химическата компания да надминат пазарните очаквания, предаде Wall Street Journal.

Според главния изпълнителен директор на DuPont Елън Кулман пазарните условия са се стабилизирали и дейността на основаната през 1802 г. компания се подобрява. Приходите на DuPont намаляха значително по време на рецесията, след като големите й клиенти в строителството, автомобилната и текстилната промишленост ограничиха своите поръчки.

Нетната печалба на DuPont са периода от юли до септември нараства до 409 млн. долара, или 45 цента на акция, спрямо 369 млн. долара, или 40 цента на акция, за същото тримесечие на 2008 г. Продажбите обаче намаляват с 18% на годишна база до 5,69 млрд. долара. Анализаторите очакваха печалба на акция от 33 цента и продажби от 6,14 млрд. долара.

По-рано през този месец ръководството на DuPont заяви, че ще минат две-три години, преди компанията да достигне печалбата за цялата 2008 г. в размер на 3,56 млрд. долара. От началото на тази година химическата компания е съкратила своите разходи с 900 млн. долара и планира да увеличи тази сума до 1 млрд. долара до края на 2009 година.

Наскоро от компанията, която участва в индекса Dow Jones IA от 1935 г., заявиха, че ще инвестират повече от 120 млн. долара, за да увеличат капацитета за производство на слънчеви панели. По този начин DuPont се надяват да излязат от своята традиционна пазарна ниша и да навлязат на бързо развиващия се пазар на възобновяема енергия.

Книжата на DuPont приключиха вчерашната сесия на Нюйоркската фондова борса с ръст на цената от 3,2% до 16,97 долара за акция. Пазарната капитализация на химическия концерн, който произвежда неопрен, найлон и тефлон, се е повишила с внушителните 720% от началото на тази година до 708,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още