IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Invesco ще придобие управляващото дружество на Morgan Stanley

Сделката за 1,5 млрд. долара включва и инвестиционното звено на Morgan Stanley Van Kampen

11:27 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Invesco ще придобие управляващото дружество на Morgan Stanley

Частната компания за управление на активи Invesco Ltd. ще закупи подразделението на Morgan Stanley за управление на инвестиции срещу 1,5 млрд. долара под формата на пари в брой и акции. Това ще е третото голямо придобиване на управляващо дружество на затруднена банка през последните четири месеца, пише Bloomberg.

Регистрираната в Бермуда инвестиционна компания управлява известни борсово търгувани фондове (ETFs), в това число Aim и PowerShares. След финализиране на сделката тя ще поеме клиентски активи от звеното на Morgan Stanley за 119 млрд. долара и стойността на всички управлявани от Invesco активи ще нарасне до 536 млрд. долара.

Сделката включва и инвестиционното звено на Morgan Stanley Van Kampen, което към 30 юни има клиентски активи за 86 млрд. долара. Invesco да трябва да плати 500 млн. долара в брой и да предостави на Morgan Stanley свои акции за 1 млрд. долара. Това ще превърне Morgan Stanley в най-големият акционер в частната Invesco с дял от 9,4%.

Подразделението на Morgan Stanley за управление на активи отчете загуба в продължение на шест последователни тримесечия на обща стойност от 1,67 млрд. долара.

Това ще бъде третото голямо придобиване на компания за управление на активи от юни досега, след като Bank of America се съгласи да продаде Columbia stock and bond funds за 1,2 млрд. долара на Ameriprise, а Barclays продаде своето управляващо дружество Barclay’s Global Investors на BlackRock за 13,5 млрд. долара.

Според Invesco сделката ще увеличи печалбата на акция с 13 цента през следващата година чрез сливането на активите и платформите на управляващите дружества. Ръководството на компанията, която отчете нетна печалба от 75,7 млрд. долара за второто тримесечие и приходи от 625,1 млрд. долара, вижда в придобиването възможност за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още